Czym jest Karob?

Czym jest karob?

Karob jest zimozielonym drzewem z rodziny bobowatych, które występuje naturalnie i w uprawie plantacyjnej głównie w regionie śródziemnomorskim, choć spotykane bywa również w Indiach i Australii. Inne nazwy dla drzewa karobowego to ceratonia lub szarańczyn strąkowy. Owoce drzewa w postaci strąków nazywane są chlebem świętojańskim. Strączki karobu w smaku przypominają osłodzone kakao – są więc jego doskonałym zamiennikiem. Tym lepszym, że wykazują niską zawartość tłuszczu, brak kofeiny i są hipoalergiczne.

Z owoców szarańczynu strąkowego przyrządza się odżywcze i zdrowe produkty, takie jak melasa, proszek oraz mączka. Produkty te można z powodzeniem wykorzystywać w domowej kuchni, jako alternatywę dla cukru i kakao. Są to produkty w pełni naturalne, dlatego doskonale sprawdzą się w diecie osób unikających żywności przetworzonej i sztucznej. Strączki można też zjadać na surowo, jako zdrową i smaczną przekąskę.

Produkty z owoców szarańczynu – zastosowanie

Melasa z chleba świętojańskiego – nazywana bywa czarnym złotem. To jeden z najzdrowszych, naturalnych (!) słodzików na świecie. Ma słodki smak, choć nie zawiera cukru. Melasa jest bogata w minerały, m.in. mangan, miedź, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, a także w witaminy A, B2, B3, B5 i D. Produkt nie zawiera kofeiny. Melasę z chleba świętojańskiego można wykorzystywać do słodzenia napojów (zamiast miodu), przyrządzania domowych wypieków, naleśników, deserów i marynat, a także do jogurtu czy twarogu. Melasa korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy i odpornościowy. Regeneruje krwinki i odbudowuje trzustkę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Obniża poziom złego cholesterolu i poprawia odporność. Po melasę powinny sięgać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz sportowcy.

Proszek karobowy – nie należy mylić go z mączką chleba świętojańskiego. Proszek powstaje z samych owocni strąków, bez nasion. Ma brązowy kolor i słodkawy, czekoladowy zapach. W kuchni może być dodawany do wypieków jako substytut kakao.

Mączka chleba świętojańskiego – pozyskiwana jest z samych nasion szarańczyna strąkowego. Ma biały lub żółtawy kolor. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją jako zagęstnik i stabilizator. Na etykietach produktów można spotkać mączkę pod nazwami guma karobowa lub E410. Mączka, choć powszechnie stosowana w przemyśle, jest produktem w stu procentach naturalnym i nieszkodliwym.