Tahini – PASTA SEZAMOWA

tahini sloik copy

Sezam – cenne źródło białka

Pasta Tahini ze zmielonych ziaren sezamu to doskonały dodatek w każdej zdrowej kuchni. Sezam zawiera podobną ilość białka, co jajka. Ziarna te są ponadto źródłem magnezu, potasu, żelaza i wapnia oraz lecytyny i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak spożywać Tahini?

  • jako słodki krem chałwowy – wymieszaj łyżkę pasty sezamowej z łyżką karobu – melasy z chleba świętojańskiego aż do uzyskania gładkiej masy – powstanie doskonały krem do smarowania pieczywa,
  • pasta jest wyśmienitym dodatkiem do sosów, sałatek, deserów i innych potraw,
  • to popularny składnik dań kuchni Bliskiego Wschodu, takich jak m.in. baba ghanoush, hummus czy chałwa.

W codziennym przyrządzaniu posiłków warto sięgać po Tahini. Sklep Bakra poleca tę naturalną pastę sezamową
przyrządzoną bez sztucznych dodatków i konserwantów. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Niezastąpiona m.in. do
domowego hummusu z ciecierzycy.

 

Ulotki do pobrania:

tahini tahini2